Herb szkoły

Sprawozdanie z wycieczki do Zakopanego klasy 1B i 1E

W dniach 9 – 13 października uczniowie z klas 1b i 1e, pod opieką wychowawców, byli na wycieczce w Zakopanem.

Autobusem wyjechaliśmy ze Zgorzelca w nocy z piątku na sobotę. Już po kilku godzinach od zakwaterowania w ośrodku w Poroninie, wyruszyliśmy na trasę. Pierwszy cel – Kasprowy Wierch, zielonym szlakiem od Kuźnic, po wymagającym podejściu, z mniejszym i większym trudem, został osiągnięty. Góry poskąpiły jednak widoków – przez całą drogę widoczność była niemalże zerowa, a nieodłącznym towarzyszem wędrówki była mgła.

Następnego dnia kolejna trasa. Tym razem miało być jeszcze ciężej. Zaplanowany szlak liczył ponad 25 km, wiódł od Łysej Polany, Wodogrzmotów Mickiewicza, przez Dolinę Roztoki i wodospad Siklawa, do Doliny Pięciu Stawów Polskich, a potem przez Świstówkę na Morskie Oko i popularną asfaltówką w dół. Znów wszyscy podołali, nawet góry kilka razy się pokazały. Jednak gdzieś tam się kryły, za tymi chmurami i to jakie piękne!

Kolejnego ranka powitał nas śnieg. Niektórzy spacerowali po zakopiańskich Krupówkach, a najbardziej wytrwała grupa ruszyła na Gubałówkę. Dzień zakończyliśmy, ucztą kulinarną z grilowanym oscypkiem i pieczoną kiełbaską przygotowaną przez naszego gospodarza. Przy posiłku nie zabrakło góralskiej muzyki i przyśpiewek. 13-go października ostatnie chwile na Podhalu spędziliśmy relaksując się w termach w Bukowinie Tatrzańskiej. Wszyscy wróciliśmy do domu zadowoleni.IMG_1993 IMG_1944 IMG_1945 IMG_1951 IMG_1953 IMG_1956 IMG_1966 IMG_1970 IMG_1975 IMG_1992